Urinetown

M-Workx
vr 20 jun ’25 - zo 22 jun ’25

Na de zeer succesvolle opvoeringen van All Shook Up (2022), The Full Monty (2023) en 3 Musketiers (2024) gaat de grote en zeer getalenteerde 30+ cast van Musicalgroep M-Workx nu voor de intrigerende en hilarische musical Urinetown! 

De regie en choreografie is opnieuw in de vertrouwde en zeer deskundige handen van Aukje Nieuwenhuijze en Ruud Verkoeijen is wederom de musical director m.b.t. de zang en het live orkest.

Urinetown is een van oorsprong Amerikaanse, satirische komische musical uit 2001. Naast de humoristische uitwerking van het scenario en de liedjes bevat de musical talloze grappige verwijzingen naar bestaande musicals, zoals Chicago, West Side Story en vooral Les Misérables. Het oorspronkelijke idee voor deze musical is ontstaan toen de schrijver Greg Kotis als student in de jaren 90 door Europa trok en merkte dat het in Europa gebruikelijk is om te betalen voor het gebruik van openbare toiletten. Van 15 oktober 2010 t/m 13 maart 2011 was de musical in Nederland te zien in 60 theaters in het gehele land. 

Het verhaal

Urinetown is een verhaal over hebzucht, corruptie, liefde en revolutie. Met cabareteske invloeden en flarden kleinkunst neemt deze voorstelling zowel de politiek als het genre musical op de hak. Urinetown handelt ook over maatschappelijke en alledaagse zaken die ons allemaal raken. De actualiteit leert ons dat drinkwater steeds schaarser wordt, dus de schrijver lijkt mogelijk een vooruitziende blik te hebben gehad….

Urinetown vertelt het verhaal van een grauw stadje waar water daadwerkelijk schaars is. Privé-toiletten zijn verboden en het boosaardige bedrijf dat de wc’s uitbaat, floreert door torenhoge toegangsprijzen te vragen. De rijke directeur, Reinhard W. Kleinhard, wil zoveel mogelijk geld verdienen aan zijn plastaks. Urineren is duur of gevaarlijk, want als je weigert te betalen word je zonder pardon meteen afgevoerd naar Urinetown en wordt er nooit meer iets van jou vernomen.

Bewoner Bobbie Goud heeft er genoeg van en spoort het volk aan om tot een opstand te komen. Maar de situatie wordt vervolgens ingewikkeld als hij verliefd wordt op Lot, de dochter van de rijke directeur. Dit leidt tot bijzondere situaties, maar of het een klinkende overwinning voor de bewoners of de directeur gaat worden is nog maar zeer de vraag….

www.mworkxmusical.nl

Verhuring

Urinetown

Credits

muziek en liedteksten: Mark Hollmann | verhaal en liedteksten: Greg Kotis | vertaling: Jurrian van Dongen

Deze productie komt tot stand in samenwerking met Auteursbureau ALMO bvba, in opdracht van Music Theatre International Europe.